Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Nog vragen of op zoek naar meer informatie over zonnepanelen? Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

Hoe berekenen jullie het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het aantal zonnepanelen wordt berekend aan de had van het stroomverbruik, oppervlakte van het dak en locatie. Met de locatie houden we rekening met de ligging en obstakels.

Waarom willen jullie mijn energieverbruik weten bij de offerte-aanvraag?

Op basis van het verbruik berekenen we hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om tot een maximale besparing te komen.

Wat gebeurt er met de stroom die ik opwek?

De stroom die je opwekt wordt gebruikt voor alle apparaten in jouw huis, zoals bijvoorbeeld de televisie, computer, wasmachine. Heb je meer stroom opgewekt dan je op dat moment nodig hebt, dan lever je de stroom terug aan het netwerk. Heb je meer stroom nodig, omdat je niet genoeg stroom opwekt? Dan levert jouw stroomleverancier de stroom die je nog extra nodig hebt.

Wat is de vergoeding voor mijn terug levering?

Lever je stroom aan het netwerk, dan strepen we dit op de jaarafrekening weg tegen de energie die je geleverd hebt gekregen. Deze verrekening heet 'salderen'.

Heb je netto meer opgewekt dan verbruikt? Dan ontvang je van ons een terug leververgoeding voor iedere kWh die je 'teveel' hebt opgewekt. Die vergoeding bedraagt 6,00 cent per kWh*, exclusief energiebelasting en btw**.

*Het tarief voor terug levering is geldig vanaf 1 januari 2017. *De tarieven worden regelmatig aangepast op basis van marktontwikkelingen.

Heb ik accu's nodig?

Accu's zijn niet nodig. We werken alleen met 'netgekoppelde systemen'. Dat houdt in dat de opgewekte stroom wordt omgezet naar 230V-wisselstroom. Als je meer stroom opwekt dan nodig, lever je die (tegen vergoeding) terug aan het net.

Wat leveren zonnepanelen gemiddeld op?

Tien zonnepanelen leveren al snel ruim € 500,- voordeel per jaar op. Deze berekening is gebaseerd op een leveringstarief van € 0,19 (incl. btw) per kWh.

Verdient een zonnepaneel zich terug?

Ja, een zonnepaneel verdient zich terug. Hoe lang de terugverdientijd is hangt onder andere van de aanschafprijs en de stroomprijs van je leverancier. Ook is de locatie van de zonnepanelen voor een groot deel bepalend voor het rendement.

In Nederland kun zonnepanelen in zeven tot tien jaar terugverdienen, uitgaande van een gemiddelde btw-teruggave van 21% over het totale investeringsbedrag en een stabiele stroomprijs. Bij een stijgende stroomprijs verdienen de panelen zich sneller terug.

Welk effect hebben zonnepanelen op de waarde van mijn woning?

Een gunstig effect. De waarde van een woning is onder andere afhankelijk van de hoogte van het energielabel van de woning. Hoe energiezuiniger jouw woning is, des te hoger (beter) het energielabel wordt. Zonnepanelen maken ieder huis energiezuiniger. Uit onderzoek blijkt dat de woningwaarde daardoor zelfs met zo’n € 5000,- stijgt.

Leveren de zonnepanelen stroom als het bewolkt of koud is?

Ja. Zonnepanelen werken namelijk op zonlicht, niet op temperatuur. In het voorjaar en zomer wekken je panelen het meeste stroom op. Dat komt omdat de dagen langer zijn. Dit zorgt voor meer licht en dus meer opbrengst. Zonnepanelen wekken ook energie op als het bewolkt is, maar minder dan als het helder is.

Zijn er subsidies voor zonnepanelen?

De landelijke subsidieregeling SDE (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) geldt niet meer voor particulieren. Wel zijn er gemeentelijke en provinciale subsidieregelingen. Op energiesubsidiewijzer.nl kun je checken of je daar recht op hebt.

Ik ben lid van een VvE. Kan ik dan toch zonnepanelen kopen?

Dat is mogelijk. Wel moet je als lid van een VvE eerst akkoord hebben van de VvE voordat je zonnepanelen kunt installeren. De eerste stap is dus bespreken met jouw VvE wat de mogelijkheden zijn voor zonnepanelen op jouw dak.

Is het verplicht om ondernemer te worden na de aanschaf van zonnepanelen?

Ja, je bent ondernemer als je regelmatig en tegen vergoeding met je zonnepanelen stroom levert aan je energiebedrijf. Dit geldt dus voor iedereen die zonnepanelen heeft geïnstalleerd.

Het eerste jaar moet je elk kwartaal aangifte doen, daarna kun je ontheffing aanvragen. Dit gebeurt op grond van de Kleine Ondernemersregeling en kun je ook meteen bij je aanmelding als ondernemer regelen (zolang de af te dragen btw over een kalenderjaar 1.345 euro of minder is).

Als je je niet actief aanmeldt bij de Belastingdienst, krijg je op grond van de regeling voor ‘kleine ondernemers’ automatisch ontheffing van btw-aangifte. Maar je hebt dan ook geen recht op en mogelijkheid tot het terugvorderen van de btw op de aanschaf.

Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Als je zonnepanelen goed schoon zijn, is de opbrengst optimaal. Omdat het in Nederland heel regelmatig regent, hoef je zelf niet vaak je dak op om je zonnepanelen schoon te maken. Eens in de vijf jaar is vaak al voldoende. Controleer je zonnepanelen regelmatig op vuil. Zo ben je er zeker van dat je zonnepanelen het zonlicht niet belemmeren en minder energie opwekken.
Bel nu!