Zo werken zonnepanelen
Een zonnepaneel zet zonlicht om in zonne-energie. Zo spaar je het milieu en heb je minder elektriciteit nodig van je energieleverancier. Soms zal je zelfs meer stroom opwekken dan je op dat moment zelf nodig hebt. Je kunt dan ‘energie terugleveren’ aan het stroomnet.Bij de zonnepanelen ontvang je een omvormer. Die is nodig om de energie van de zon om te zetten in stroom waar je apparaten wat mee kunnen. Daarmee is de omvormer dus een essentieel onderdeel van de installatie. Extra service: naast de omvormer worden onze zonnepanelen standaard geleverd met power optimizers. Zo wordt het rendement per zonnepaneel nog groter.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
12 zonnepanelen van 290 wattpiek wekken gemiddeld 3000 kWh per op. Dit is een gemiddelde een huishouden. Jouw situatie kan dus hiervan afwijken. Van panelen met een hoger vermogen heb je minder nodig dan van panelen met een lager vermogen.Hou rekening met de toekomst. Gaan je kinderen volgend jaar uit huis? Dan gaat je energieverbruik waarschijnlijk omlaag. Een installatie die nu het verbruik dekt is dan volgend jaar te groot. Dat is met de huidige salderingsregeling financieel minder aantrekkelijk, want voor dat overschot krijg je veel minder geld terug. Maar vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd.
Andersom geldt sowieso: verwacht je een stijging van je verbruik i.v.m. aanschaf elektrische auto? Koop dan een grotere installatie. Bijplaatsen van zonnepanelen installatie is namelijk relatief duur.
Hoe werkt een zonnestroomsysteem?
1 De zonnepanelen vangen daglicht op (zowel direct als diffuus) en zetten dit om in gelijkstroom.2 Een omvormer zet dit om in wisselstroom en haalt maximale energie uit de zonnepanelen.
3 Een monitoringsysteem houdt de prestaties van het zonnestroomsysteem bij.
4 De groepenkast verdeelt de opgewekte stroom en verbruikte netstroom naar al je apparaten. Deze verbruiken beide soorten stroom en de meter houdt de opbrengst en het verbruik bij.
5 Opgewekte stroom die je niet verbruikt, gaat naar het net. Dit wordt verrekend met de netstroom, ook wel salderen genoemd.