Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, kijken we goed naar je energieverbruik en de energieopbrengst van je zonnepanelen. Je systeem werkt namelijk het meest optimaal als dit zo goed mogelijk op elkaar is afgestemd. Hoe we dit precies doen lees je in het artikel.

Je energieverbruik

Voor onze berekening is je energieverbruik belangrijk. Hiervoor kijken we naar de informatie op je energierekening. Deze geeft namelijk een goede indicatie is van je stroomverbruik. Waarom letten we zo goed op het afstemmen van je verbruik op de opbrengst van je panelen? Dat heeft alles te maken met het terugleveren van zonnestroom. Wanneer je per jaar namelijk meer teruglevert aan het elektriciteitsnet dan je gebruikt, zul je een lager tarief krijgen voor je teruggeleverde zonnestroom. Dit maakt het zogenaamde 'overproduceren' minder rendabel.

De energieopbrengst van je zonnepanelen

Hoeveel stroom je zonnepanelen produceren is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal zonnepanelen dat op je dak past, het vermogen dat het paneel kan opwekken, de oriëntatie van je dak en de hoeveelheid schaduw die op de panelen valt.

Wattpiek van het paneel

Er zijn veel verschillende typen panelen die verschillende hoeveelheden wattpiek opleveren. De hoeveelheid wattpiek is een representatie van de optimale opbrengst van een paneel. Hier zijn dus optimale omstandigheden voor nodig, zoals een perfecte hoek en geen schaduwval. Vaak is de indicatie van de hoeveelheid wattpiek dus niet gelijk aan hoeveel energie het paneel daadwerkelijk kan produceren.

De oriëntatie van je dak

Een zonnepaneel dat richting het zuiden ligt met een hellingshoek van 30 tot 50 graden zal een betere zoninstraling hebben en meer stroom opwekken dan een zonnesysteem dat richting het noorden is ligt. Bij het ontwerpen van jouw zonnesysteem kijken we altijd naar de meest gunstige dakoriëntatie van jouw woning. Daar passen we het systeem op aan.

De schaduwval op je dak

Een boom of schoorsteen zorgt voor schaduw en heeft invloed op de hoeveelheid zon die een paneel kan opvangen. Toch hoeft schaduw geen probleem te zijn. Door het kiezen van de juiste omvormer profiteer je nog steeds optimaal van je zonne energie. Onze adviseurs geven je hierover advies op maat.

De ruimte op je dak

Zonnepanelen nemen aardig wat ruimte in op je dak. Een zonnepaneel is ongeveer 1.7 meter lang en 0.9 meter breed. Het minimale aantal panelen dat je nodig hebt om rendement uit je systeem te halen is 5. Minder panelen geven zelden of nooit een positief resultaat.

Onze indicatie

Om je een indicatie te geven van het aantal panelen dat je nodig hebt om je verbruik te dekken, hebben we de volgende berekening voor je gemaakt. In deze berekening maken we gebruik van zonnepanelen die een wattpiek hebben van 325. De berekeningen zijn gebaseerd op een gemiddelde en kunnen dus per situatie verschillen. Onze adviseurs kunnen je tijdens een adviesgesprek precies vertellen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt en wat de mogelijkheden zijn voor jouw dak.
Bel nu!