Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen gaan 25 tot 30 jaar mee en vragen om weinig tot geen onderhoud. In dit artikel lees je meer over de levensduur van zonnepanelen.

De kwaliteit van het materiaal

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 tot 30 jaar mee. De kwaliteit van de zonnepanelen wordt voor een groot deel bepaald door het silicium dat in de zonnecellen zit. Het silicium in onze panelen is van hoge kwaliteit en zorgt daarom voor een goede stroomgeleiding. Hierdoor is het jaarlijkse rendementsverlies minimaal. Naast het silicium dragen ook de kwaliteit van de behuizing en coating van de zonnecellen bij aan een langere levensduur. Een betere weerbestendigheid van deze materialen, zorgt ervoor dat ze minder snel aangetast worden door zonlicht, regen of hagel.

Levensduur en rendement

Voor alle panelen geldt dat ze na verloop van tijd minder energie opwekken. Elk jaar produceren de zonnepanelen 0,5% minder vermogen. Dit komt doordat een zonnepaneel uit verschillende materialen bestaat. Een glasplaat reageert natuurlijk net weer een beetje anders op warmte en kou dan de zonnecellen en de achterplaat. Het temperatuurverschil zorgt ervoor dat deze lagen een beetje krimpen en uitzetten. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes in de zonnecellen. Dit gebeurt al door de temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Dit verouderingsproces is overigens normaal. Over het algemeen leveren zonnepanelen na 25 jaar nog 80% tot 90% van het oorspronkelijke vermogen. Veel fabrikanten en leveranciers houden hier rekening mee door het aanbieden van zogenaamde vermogensgarantie. Dit betekent dat het minimale vermogen dat je panelen binnen een bepaald tijdsbestek opwekken, wordt gegarandeerd. Zo ben je dus zeker van een gunstige energie opbrengst.

Onderhoud en levensduur

Je wil er natuurlijk alles aan doen om je zonnepanelen in een optimale conditie te houden. Naast de kwaliteit van het materiaal van je zonnesysteem, is ook regelmatig onderhoud daarvoor belangrijk. Hoewel een zonnedak niet veel onderhoud vergt, is het toch goed voor de panelen om ze eens per jaar te controleren en schoon te maken. Zijn je panelen niet goed bereikbaar? Zoek dan een bedrijf om dit te doen. Ook is het belangrijk om goed de prestaties van je zonnedak in de gaten te houden. Wekt je systeem opeens minder op? Dan kan er bijvoorbeeld een paneel uitgevallen zijn, of er is iets mis met de bekabeling.

De levensduur van de omvormer

Naast een zonnepaneel gaat ook een omvormer niet voor eeuwig mee. Een omvormer zet de gelijkstroom die je zonnepanelen opwekken om in wisselstroom die je gebruikt voor de apparaten in en rondom je huis. Deze omvormer levert dagelijks veel werk om de zonnestroom om te zetten naar bruikbare stroom. De levensduur van een omvormer is gemiddeld een jaar of 12. Aangezien zonnepanelen minimaal 2 keer zo lang meegaan, moet je de omvormer tussentijds vervangen.
Bel nu!