Wat is een micro omvormer?

Om de energie die je zonnepanelen opwekken ook voor de apparaten in je huis te gebruiken, wordt in de meeste gevallen een omvormer gebruikt. Wanneer je kiest voor een zonnepanelensysteem wat serie geschakeld is, wordt de hele opbrengst van het zonnedak naar de centrale omvormer gestuurd. Maar dat werkt anders bij een systeem met micro omvormers. Hoe precies? Dat lees je in dit artikel.

Hoe werkt een zonnepanelen micro omvormer?

Micro omvormers worden achter ieder zonnepaneel geïnstalleerd. Deze kastjes worden dus op het dak geplaatst en niet in huis. De opgewekte DC stroom wordt via de omvormers achter de panelen direct omgezet naar AC stroom. De AC stroom loopt vervolgens door een kabeltraject via het dak naar de meterkast. Hier komt dus geen centrale omvormer aan te pas die in huis tegen de muur hoeft te worden geplaatst.

Wanneer kiezen voor een micro omvormer?

Het verschilt per dak en situatie wanneer het slim is om te kiezen voor micro omvormers. Ieder paneel heeft een eigen omvormer waardoor de panelen onafhankelijk van elkaar verantwoordelijk zijn voor hun opbrengst. Dit maakt een micro omvormer rendabel wanneer je bijvoorbeeld last hebt van schaduw op het dak. Gaat er een paneel stuk? Dan heeft dit dankzij je micro omvormers geen invloed op de rest van de opbrengst van de panelen, omdat ze niet serieel geschakeld zijn.

Dit wil niet zeggen dat een systeem met micro omvormers ook altijd beter presteert of het meest oplevert. Heb je een dak richting het zuiden waarop geen schaduw valt? Dan levert een serie geschakeld systeem met een centrale omvormer een net zo goede opbrengst, terwijl de aanschafkosten van het totale systeem lager zijn.

Wij kiezen voor micro omvormers

SolarRoyal.nl werkt exclusief met micro-omvormers, die speciaal op maat worden ontworpen en geïnstalleerd voor elke constructie. Hierdoor kunnen wij een maximaal rendement garanderen zonder enig veiligheidsrisico. Elke omvormer is afgestemd op de individuele zonnepanelen, waardoor de lage gelijkspanning van elk paneel direct wordt omgezet in de wisselstroom die nodig is voor uw elektrische installaties. Op deze manier kunnen alle zonnepanelen optimaal presteren, zonder enige kans op vlamboogvorming.

IQ8 Microinverter

Onze nieuwste IQ8 Micro-omvormers zijn de eerste in de branche met de mogelijkheid tot split-phase vermomschakeling, om op efficiënte wijze gelijkstroom (DC) om te zetten naar wisselstroom (AC).

Het brein van deze op halfgeleiders gebaseerde micro-omvormer is onze eigen toepassingsspecifieke geïntegreerde schakeling (ASIC), die de micro-omvormer in staat stelt om te werken in zowel netgekoppelde als off-grid modi. Deze chip is gebouwd met geavanceerde 55 nm technologie en heeft supersnelle reactietijden op veranderende belastingen en gebeurtenissen in het elektriciteitsnet. Dit vermindert de vereisten voor batterijgrootte in huishoudelijke energiesystemen.

Als onderdeel van het Enphase Energy System integreren de IQ8 Micro-omvormers met de Enphase IQ Battery, de Enphase IQ Gateway en de Enphase App voor bewaking en analysesoftware.

IQ8 Micro-omvormers herdefiniëren de normen voor betrouwbaarheid met meer dan één miljoen cumulatieve uren aan tests onder stroom, wat resulteert in een toonaangevende beperkte garantie tot 25 jaar.

Sluit zonnepanelen snel en eenvoudig aan op de IQ8 Micro-omvormers met de meegeleverde Q-DCC-2 adapterkabel met plug-and-play MC4-connectoren.

IQ8 Micro-omvormers zijn UL-gecertificeerd als uitrusting voor snelle uitschakeling van zonne-energie (PV) en voldoen aan diverse voorschriften wanneer ze volgens de instructies van de fabrikant worden geïnstalleerd.
Bel nu!