Wat is een omvormer?

Een omvormer is een belangrijk onderdeel van je zonnesysteem. Dit kastje zet de energie die door de panelen opgewekt wordt, om in bruikbare stroom. Hoe dit precies werkt en waar je aan moet denken bij het kopen en installeren van een omvormer lees je in dit artikel.

Wat doet een omvormer?

Je zonnedak wekt gelijkstroom op, maar je elektrische apparaten werken op wisselstroom. De opgewekte stroom moet worden omgezet. Dit doe je met een omvormer. Een omvormer is ongeveer even groot als een grote schoenendoos en stuurt de wisselstroom naar de meterkast. Zo gebruik je de opgewekte zonne-energie voor de apparaten in huis.

Hoe kies ik een omvormer?

Solar Royal kijkt samen met de klant naar de beste omvormer. We letten daarbij op de oriëntatie van de zonnepanelen, het vermogen van de panelen en de schaduw die op het dak valt. Valt er veel schaduw op een bepaalde plek op je dak? Dan kan het slim zijn om voor meerdere (micro) omvormers te kiezen. Hierdoor zijn de zonnepanelen niet aan elkaar geschakeld en transporteert iedere omvormer de opgewekte stroom per paneel naar de meterkast.

Wat is de beste plaats voor een omvormer?

Een omvormer wordt warm en moet zichzelf kunnen koelen. Het is belangrijk dat de omvormer tegen een stevige muur geplaatst wordt en dat er voldoende ruimte rondom het apparaat vrij is. Ook de afstand van de zonnepanelen naar de omvormer is belangrijk. Met een korte kabel naar de panelen gaat er minder energie verloren. Een logische plaats voor een omvormer is dus vaak op zolder.

Maakt een omvormer geluid?

Omvormers zijn niet fluisterstil. Het koelmechanisme van de omvormer maakt enigszins geluid, vergelijkbaar met het gezoem van een koelkast. Bij omvormers met een ventilator hoor je de ventilator aanslaan als de omvormer te heet wordt. Er zijn ook omvormers met een convectiekoeling. Ook deze maken geluid als de omvormer zichzelf koelt.
Call Now ButtonBel nu!