Wat is Wattpiek?

Wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen of wanneer deze al hebt, heb je vast van de term Wattpiek (Wp) gehoord. Met Wattpiek wordt het vermogen (meestal het maximale vermogen) van een zonnepaneel bedoeld. In dit artikel vertellen we meer over wat Wattpiek precies is, hoe het wordt bepaald en waarom het van belang is voor jouw zonnepanelen.

Wat wordt er bedoeld met Wattpiek?

Wattpiek is de meeteenheid die wordt gebruikt voor het uitdrukken van het vermogen van zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd. Deze cellen bevinden zich in het zonnepaneel en zetten zonlicht om in elektriciteit. Met de eenheid Wattpiek wordt uitgedrukt hoeveel stroom een zonnepaneel aankan en hoeveel elektriciteit het uiteindelijk kan opwekken.

Hoe wordt Wattpiek bepaald?

Wattpiek is een meeteenheid die speciaal is opgesteld voor het meten van het vermogen van zonnepanelen. Zonnepanelen worden standaard getest om te controleren of het aantal Wp per paneel inderdaad klopt. Dit testen gebeurt onder een aantal condities:

 • Panelen worden getest bij 25 graden Celsius.
 • De zon moet er loodrecht op schijnen.
 • Er is een vastgestelde 'luchtmassa.' Dat wil zeggen dat de lucht rondom het paneel ook een vastgestelde druk en vochtigheidsgraad moet hebben.
 • Ten slotte wordt er uitgegaan van een lichtinstraling van 1000 Watt per m².


 • De testomstandigheden van zonnepanelen zijn optimaal. In de praktijk zal een paneel dus altijd wat minder energie opwekken, omdat de testomstandigheden niet altijd hetzelfde zullen zijn als die op je dak. Factoren als schaduw, de hellingshoek van je dak en het aantal zonuren wegen daarin bijvoorbeeld mee. Het betekent dus dat een 600 Wp zonnepaneel niet altijd 600 Wattpiek levert.

  Wattpiek en Kilowattuur

  Wat hebben wattpiek en Kilowattuur dan precies met elkaar te maken? Kilowattuur, ook wel kWh, staat voor Kilowatt Hour. Dit is het aantal Watt dat je binnen één uur opwekt of gebruikt. Hoeveel kWh je zonnesysteem opwekt en hoeveel je daar vervolgens van gebruikt, verschilt per huishouden. Met één kWh kun je bijvoorbeeld een wasje draaien of honderd keer je telefoon opladen.

  Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een bepaald aantal Wattpiek?

  De meeste voorkomende zonnepanelen hebben een vermogen van ongeveer 320 Wp. Wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid Wattpiek die ze kunnen opwekken en deze met elkaar te vergelijken. Dit zegt namelijk veel over de kracht en de kwaliteit van het paneel. Een zonnepaneel met een hoog aantal Wattpiek is dus ook duurder dan een paneel met een lagere hoeveelheid Wp.
  Call Now ButtonBel nu!