Wat kosten zonnepanelen?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het totale systeem. Denk daarbij aan de zonnepanelen zelf, de omvormer en het type bekabeling. Ook het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is van belang bij het beantwoorden van deze vraag. In dit artikel vertellen we meer over de factoren die invloed hebben op de kosten van zonnepanelen.

Het type zonnepaneel

Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen. Prijsverschillen zijn dus normaal. De prijs van een zonnepaneel hangt onder andere af van de hoeveelheid wattpiek dat het paneel kan opwekken. Zo zal een zonnepaneel van 365 wattpiek een hogere prijs hebben dan een zonnepaneel van 325 wattpiek.

De kwaliteit van een zonnepaneel

De kwaliteit (en dus ook de prijs) van een zonnepaneel is af te lezen aan de duur van de vermogensgarantie. Dit is de garantie die de fabrikant geeft op het vermogen dat het paneel in de loop der jaren zal opwekken. Hoe langer deze garantie, hoe beter het paneel. Daarnaast heeft ook de productgarantie invloed op de prijs. Dit is de garantie die de fabrikant geeft op het zonnepaneel zelf.

Let wel op. Het is belangrijk om je keuze niet alleen te baseren op de duur van de garantie of de prijs van een zonnepaneel. Er zijn veel meer factoren die uiteindelijk invloed hebben op je rendement en prestaties van je zonnedak. Dit kan zelfs betekenen dat een goed ontworpen systeem met een hogere prijs uiteindelijk een hogere besparing zal opleveren dan een minder goed ontworpen, goedkoper systeem.

De omvormer

Alle elementen in een zonnepanelensysteem hebben effect op de besparing die je doet op je energiekosten, maar ook op de aanschafprijs van het systeem. Zo heeft ook de keuze voor het type omvormer invloed. Een serie omvormer die de gelijkstroom voor een totale reeks zonnepanelen optimaliseert, bevat technologie die niet zo complex is. Hierdoor zijn de kosten voor dit type omvormer lager. Omvormers die de stroom optimaliseren per paneel, zijn 'slimmer' en daardoor ook wat duurder.

Het is belangrijk om de keuze voor de omvormer te maken op basis van de invloed die het apparaat heeft op je jaarlijkse besparing en niet op basis van de prijs van het apparaat. In situaties waarin er sprake is van schaduw op je panelen, zal een goedkopere serie omvormer bijvoorbeeld niet tot zijn recht komen.

Het aantal zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van jouw situatie. Tijdens het adviesgesprek zullen wij daarom je situatie en wensen goed bespreken. Onze adviseurs vragen bijvoorbeeld altijd naar je energieverbruik. Op basis van deze informatie adviseren ze je over het maximale aantal panelen dat je nodig hebt om het meeste uit je zonnedak te halen. Factoren zoals de beschikbare ruimte en de schaduw zijn dus bijvoorbeeld ook van invloed op de prijs.

De kosten van verschillende systemen en panelen

De prijs voor een zonnepanelen systeem is erg afhankelijk van jouw situatie. De prijzen die we hier tonen hebben we opgedeeld per type omvormer. De prijzen zijn inclusief een complete installatie. Vragen of hulp nodig? We staan voor je klaar om je te adviseren over het zonnepanelen systeem dat het best past bij jouw wensen en situatie. Zo bespaar jij straks optimaal op je energierekening.
Dit is de prijs incl. BTW en forfait. Wij hebben de prijzen zo opgesteld omdat je de BTW terug kan vragen maar het forfait moet wel betaald worden.
Bel nu!