Wat voor soorten zonnepanelen zijn er?

Ben je jezelf aan het verdiepen in zonnepanelen? Dan ben je vast veel verschillende soorten panelen tegengekomen. Je hebt termen zoals monokristallijn, PVT panelen, glas glas zonnepanelen , rode zonnepanelen of zwarte zonnepanelen misschien al voorbij horen komen. Of je bent simpelweg op zoek naar goedkope zonnepanelen. In dit artikel hebben we wat verschillendes soorten panelen voor je op een rij gezet om het oriëntatieproces wat gemakkelijker te maken.

Monokristallijn of polykristallijn

De zonnecellen in zonnepanelen zijn opgebouwd uit silicium. Mono en poly panelen zie je het vaakst. Mono panelen zijn vaak wat donkerder (bijna zwart) en poly panelen zijn wat blauwer van kleur. Dit komt door de verschillen in het productieproces. De siliciumkristallen worden op een andere manier bewerkt, waardoor de kleur en ook het vermogen van deze panelen verschillen. Door de structuur van het silicium zijn monokristallijn zonnepanelen iets gevoeliger voor zonlicht.

Glas glas zonnepanelen

Glas glas panelen hebben een glazen achterplaat waardoor het paneel transparant is en licht doorlaat. Dit type zonnepaneel wordt steeds vaker gebruikt in openbare gebouwen zoals bijvoorbeeld op het dak van stations. Het gebruik op woningen is vooralsnog wat minder gebruikelijk. Ook omdat de investeringskosten van dit type panelen vaak niet opwegen tegen de terugverdientijd.

PVT panelen/Hybride panelen

PVT panelen of hybride panelen worden ook wel Photo Voltaïsch Thermisch of photovoltaische panelen genoemd. Het zijn panelen met thermische zonnecollectoren. Dat wil zeggen dat dit type paneel functioneert als een normaal zonnepaneel en een zonnecollector tegelijkertijd. In veel gevallen worden pvt panelen gebruikt om water mee te verwarmen. Dit kan door het buizenstelsel met vloeistof dat achter het paneel zit. Er zitten echter wel wat nadelen aan pvt panelen. In de winter halen ze bijvoorbeeld vaak niet de juiste temperatuur en in de zomer worden ze soms te heet.

Draagbare zonnepanelen

Dit soort panelen kunnen handig zijn voor op de boot of camper. Dankzij dit type panelen ben je niet afhankelijk bent van het elektriciteitsnet wanneer je onderweg bent. Omdat dit soort panelen vaak wat kleiner zijn en het niet eenvoudig is om er veel mee te nemen, kan het lastig zijn om je gehele energieverbruik op vakantie te dekken. Wanneer je kiest voor dit soort panelen, is het wel belangrijk dat je ook beschikt over een accu om de opgewekte zonnestroom in op te slaan.
Bel nu!