Wat zijn dakpan zonnepanelen?

Misschien heb je ze al eens zien liggen op een dak of overweeg je zelf te kiezen voor dakpan zonnepanelen. Hoewel veel mensen vinden dat zonnedakpannen mooier zijn dan reguliere zonnepanelen, zijn ze niet altijd de beste keuze. Wij hebben de 4 meest gestelde vragen over zonnepannen voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn zonnepanelen in dakpannen?

De naam zegt het eigenlijk al; dakpan zonnepanelen zijn dakpannen met zonnecellen. In iedere dakpan is een klein zonnepaneel geïntegreerd. Dit zijn dus eigenlijk zonnepanelen in dakpannen. Veel mensen vinden dit soort panelen mooi omdat je ze haast niet ziet. De natuurlijke lijnen van de dakpannen blijven behouden waardoor ze geschikt kunnen zijn voor beschermde panden.

Wat kosten zonnepanelen dakpannen?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren. Denk daarbij aan de oppervlakte van je dak, je energieverbruik en het aantal zonnepannen dat je nodig hebt. Toch kunnen we stellen dat de aanschafprijs van dakpannen met zonnecellen erin vaak hoger is dan wat ze opleveren. Er zijn hoge kosten verbonden aan de aanschaf en installatie. Daarnaast is het vaak nodig om je dak (deels) te vervangen wanneer je dakpan zonnepanelen wil laten installeren.

Hebben dakpan zonnepanelen meer oppervlakte nodig dan normale zonnepanelen?

Ja, dakpannen met zonnecellen erin hebben een groter oppervlak nodig om dezelfde opbrengst te leveren als normale panelen. Dit komt omdat vaak niet de gehele dakpan voorzien is van zonnecellen. In veel gevallen zit er nog een omlijstende rand om de zonnepaneel dakpannen.

Ons advies

Is het verstandig om deze panelen aan te schaffen voor je woonhuis? Ondanks dat dakpannen met zonnepanelen erin ontwikkelingen doormaken waardoor ze op technologisch vlak vooruitgang boeken, raden wij dakpan zonnepanelen nog niet aan. Aangezien het bij de plaatsing van deze zonnepanelen nodig is het gehele dak te vernieuwen, de dakpannen zelf prijzig zijn en de bekabeling ingewikkeld, zijn deze zonnepannen in de meeste gevallen nog niet rendabel.
Bel nu!