Wat zijn glas-glas zonnepanelen?
Glas-glas zonnepanelen zie je steeds vaker. Maar wat zijn dit precies voor zonnepanelen en hoe verschillen ze van 'normale' zonnepanelen? De techniek en mogelijkheden van zonnepanelen verbetert constant. Een van deze ontwikkelingen zijn glas-glas zonnepanelen. Dit type zonnepanelen verschilt op 2 manieren van reguliere zwarte of blauwe zonnepanelen.Het uiterlijk van glas-glas zonnepanelen
Ten eerste zien glas glas zonnepanelen er anders uit. Een normaal zonnepaneel bestaat uit drie belangrijke lagen. Dat is het glaswerk, de zonnecellen, en een kunststof folie achter de cellen. Deze folie is vaak of zwart of wit. Vandaar dat de meeste zonnepanelen in Nederland vaak compleet zwart zijn of zwart met witte stippen.Bij glas-glas zonnepanelen ontbreekt de kunststof folie aan de achterkant en is deze vervangen voor nog een laag glas, ze heten daarom ook wel glas op glas zonnepanelen. Dit zorgt er dan ook voor dat het paneel transparant is en licht doorlaat. Hierdoor zie je in Nederland dit type paneel steeds vaker terug op trein- en busstations.
De veroudering van glas-glas zonnepanelen
Een tweede punt waarop een glas-glas paneel verschilt van een normaal zonnepaneel is de zogenaamde degradatie. Omdat een zonnepaneel meestal decennia lang meegaat, krijgt het te maken met neerslag en temperatuurschommelingen. Dit heeft effect op het paneel en hierdoor vermindert het vermogen dat het paneel kan opwekken. Dit verouderingsproces is volkomen normaal. We houden hier rekening mee in de berekening van de opbrengst van jouw zonnedak.Bij de reguliere zonnepanelen met P-type cellen garandeert de fabrikant vaak een vermogen van rond de 80% na 25 jaar. Bij glas-glas panelen is deze degradatie van vermogen minder door het gebruik van glas in plaats van kunststof folie. Doorgaans garanderen de fabrikanten hier een vermogen tussen de 85-90% na 25 jaar.