Wat zijn indak zonnepanelen?

Indak zonnepanelen zijn zonnepanelen die niet op je dak komen te liggen, maar die verzonken liggen in je dak. In dit artikel lees je meer over de voor en nadelen van deze geïntegreerde zonnepanelen.

Waarom zonnepanelen in dak?

De meeste mensen kiezen voor indak zonnepanelen omdat dit soort systemen er mooi uitzien. De zonnepanelen bij een indak systeem worden niet op het dak, maar als het ware in het dak geïnstalleerd. Op deze manier komen de panelen op gelijke hoogte met de dakbedekking, of een stukje lager te liggen. Dit zorgt voor zonnesysteem met een strak uiterlijk waarbij de zonnepanelen naast energiebron ook dienen als dakbedekking.

Prijzen indak zonnepanelen

Indak zonnepanelen kosten meer dan normale zonnepanelen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de installatie van dit soort systemen vaak lastiger is en de prijs per paneel hoger is dan van reguliere panelen. Omdat de zonnepanelen in plaats van de huidige dakbedekking worden geplaatst, zijn dit soort panelen dus vooral geschikt voor nieuwbouw huizen of huizen die verbouwd of gerenoveerd worden. Of in andere situaties waarbij een compleet nieuw dak nodig is. Andere gebouwen waarbij indak panelen vaak worden gebruikt zijn openbare ruimtes zoals bijvoorbeeld stations.

Rendement

Ondanks dat de kosten van een indak systeem hoger zijn dan die van een normaal zonnepanelen systeem, is het rendement van indak panelen vaak niet hoger dan dat van niet geïntegreerde panelen. Dit zorgt ook voor een langere terugverdientijd. Het rendementsverlies ontstaat voornamelijk omdat zonnepanelen niet goed meer presteren als ze (te) warm worden. Bij een regulier zonnesysteem worden de panelen op een rails op het dak geplaatst met tussenruimte tussen de pannen en de panelen. Hierdoor kan de wind achter de zonnepanelen door om ze te koelen. Bij een indak systeem loopt de temperatuur van de panelen dus al snel op.

Pluspunten

+ Zonnepanelen in het dak zien er mooi uit omdat ze verzonken liggen in de rest van het dak.
+ Je dak wordt niet extra belast omdat de panelen de dakbedekking vormen.

Minpunten

- Ben je niet van plan je dak te vernieuwen? Dan is de installatie van dit type system prijzig.
- Het risico op lekkage is wat groter dan bij een normaal zonnesysteem.
- De wind kan niet achter de panelen om ze te koelen, waardoor de panelen bij warmer weer al snel minder energie opwekken of zelfs oververhit raken.
- Omdat een indak systeem wordt gezien als een dak, krijg je minder BTW terug van de Belastingdienst dan op een regulier zonnedak.
Call Now ButtonBel nu!