Zelf zonnepanelen plaatsen. Een goed idee?

Veel mensen vragen zich af of zonnepanelen zelf plaatsen kan. Of ze vragen zich af of er zoiets bestaat als 'doe het zelf zonnepanelen'. We hebben in dit artikel op een rijtje gezet wat er komt kijken bij het zelf installeren van een zonnedak en geven je advies over het wel of niet uitbesteden van de installatie.

Het ontwerp

Het eerste punt waar je aan moet denken bij het zelf plaatsen van zonnepanelen is het ontwerp van het systeem. Op welke dakzijde wil je je panelen, is je dakoppervlak geschikt en is dak niet te stijl? Vangen je panelen op de gewenste plek genoeg zonlicht? En wil je de panelen bijvoorbeeld horizontaal of verticaal neerleggen? Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden voor je aan de slag wil.

De panelen

Daarnaast moet je de keuze maken voor een bepaald type paneel dat past bij jouw wensen, huis en energieverbruik. Sommige zonnepanelen wekken meer energie op dan andere. Je moet dus beslissen welk type zonnepaneel het meest rendabel is voor op jouw dak en hoeveel panelen je nodig hebt. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met garantie op het product en de garantie op het vermogen. Deze verschillen vaak per merk.

Veiligheidsnormen en valbeveiliging

Een van de allerbelangrijkste dingen bij het zelf plaatsen van panelen is veiligheid. Zonnepanelen installateurs zijn hier speciaal voor opgeleid. Zij weten dus precies hoe ze volgens de vastgestelde veiligheidsnormen aan de slag moeten gaan. Denk daarbij aan de juiste valharnassen en het plaatsen van valbeveiliging. Ook weten installateurs hoe ver de panelen van de dakrand behoren te liggen, zodat de wind ze niet van je dak kan blazen. Je kan wel stellen dat hier behoorlijk wat professionele expertise voor nodig is.

De bekabeling

Naast veiligheid is ook de bekabeling en het aansluiten van de zonnepanelen op de omvormer(s) of (micro) optimizers een klus die eigenlijk is weggelegd voor professionele installateurs, die ook kennis van elektra in huis moeten hebben. Het is erg technisch werk dat ook nog eens verschilt per systeem. Naast het aansluiten van de zonnepanelen, moet er ook worden nagedacht over de kabeldoorvoer van het dak naar de meterkast.

De omvormer

Daarnaast moet de omvormer worden geplaatst aangesloten op de meterkast. In sommige gevallen is het nodig om een pv-verdeler te plaatsen zodat je de opgewekte stroom kan gebruiken. Omdat dit gevaarlijk werk is dat per huis verschilt, is het raadzaam om dit door iemand te laten doen door iemand die daarvoor gecertificeerd is.

Ons advies: Nee, geen goed idee

Bij het installeren van zonnepanelen komt heel wat kijken. Zowel het ontwerpen van het systeem als de werkzaamheden op het dak en in de meterkast kunnen het best uitgevoerd door mensen die hiervoor opgeleid zijn. We raden daarom altijd aan om dit te laten doen door gecertificeerde professionals. Je weet dan bovendien zeker dat systeem goed is geïnstalleerd en aangesloten, zodat je op een veilige manier je eigen energie kan opwekken.
Bel nu!