Wat is een zonnepanelen optimizer?

Ga je voor zonnedak? Dan is het in sommige gevallen slim om te kiezen voor optimizers, ook wel power optimizer genoemd. Maar hoe werkt een optimizer precies? En wanneer is het een goede keuze? We hebben de belangrijkste vragen voor je op een rijtje gezet.

Hoe werkt een optimizer?

Bij een systeem waarin de panelen onderling verbonden zijn (serie geschakeld), is het paneel met de laagste opbrengst verantwoordelijk voor de opbrengst van je totale zonnesysteem. Valt één paneel in de serie in de schaduw? Dan verlaagt de opbrengst van je gehele systeem. Door het plaatsen van optimizers (kleine kastjes) achter ieder paneel, wordt de opbrengst per paneel geoptimaliseerd.

Wanneer is het slim om te kiezen voor een optimizer?

Valt er veel schaduw van bomen, schoorstenen of ventilatiepijpjes op je zonnepanelen? Of heb je een dak met zonnepanelen die richting verschillende windrichtingen liggen? Dan zijn optimizers waarschijnlijk een goed idee. Je panelen vangen namelijk niet allemaal evenveel zonlicht op hetzelfde moment, waardoor de opbrengst beïnvloed wordt. Kiezen voor optimizers is echter niet altijd de beste optie. Dit verschilt per dak en situatie. Onze adviseurs en ontwerpers denken met je mee over de beste keuze voor jouw dak en wensen.

Hoe werkt de energie optimalisatie per optimizer?

De optimizers compenseren de opbrengst van de slechtst presterende panelen door gebruik te maken van de energie van de de best presterende zonnepanelen. Hierdoor komt onderaan de streep evenveel vermogen per serie in de omvormer terecht.

Wat is het verschil tussen een micro omvormer en een optimizer?

Een optimizer compenseert de opbrengst van een serie zonnepanelen en stuurt vervolgens de opgewekte gelijkstroom (DC) door naar de omvormer. De omvormer zet deze stroom vervolgens om naar bruikbare wisselstroom (AC). Een micro omvormer zet de opgewekte DC stroom direct om naar AC stroom en maakt dus geen gebruik van een centrale omvormer. Op deze wijze optimaliseert een micro omvormer dus per paneel de opbrengst. Wat de meest ideale optie is, verschilt per situatie.
Bel nu!