Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?

Vieze zonnepanelen leveren minder energie op dan schone. Daarom is het belangrijk om ze minstens één keer per jaar schoon te maken. Let hierbij altijd op je eigen veiligheid. Schakel een professioneel bedrijf in als het dak moeilijk bereikbaar is, of gebruik een borstel met een telescoopsteel. Lees hier onze tips voor het reinigen van je zonnesysteem.

1. Kies het juiste moment

De beste tijd om panelen schoon te maken is in het begin van het voorjaar, vlak voordat de zonnepanelen het meeste energie gaan opwekken. Zonnepanelen kunnen erg heet worden. Door het temperatuurverschil met het water wat je bij het schoonmaken gebruikt is het mogelijk dat er barsten in de platen van de panelen ontstaan of je kunt jezelf verbranden. Reinig je zonnepanelen daarom 's ochtends, 's avonds of op een bewolkte dag.

2. Haal de stroom van je panelen

Onderbreek voor je begint met schoonmaken de stroom van je zonnepanelen en schakel de omvormer uit. Als je een PV-verdeler hebt, zet je de omvormer uit met het aan/uit-knopje. Zet daarna de groep op de PV-verdeler uit waar de zonnepanelen op aangesloten zijn. Als je geen PV-verdeler hebt, schakel je eerst de werkschakelaar uit. Zet daarna de zonnepanelen groep in de meterkast uit.

3. Verwijder bladeren en hardnekkig vuil

Hardnekkig vuil zoals vogelpoep en bladeren beïnvloeden de opbrengst van je panelen. Verwijder het vuil met een tuinslang, een sopje met lauwwarm water en een zachte spons of borstel. Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen, schuurmiddelen, schuursponzen of een hogedrukspuit. Dit kan de panelen beschadigen. Voor sommige panelen is zelfs groene zeep schadelijk. Let erop dat je een schoonmaakmiddel gebruikt dat geschikt is voor het reinigen van zonnepanelen.

4. Boen stof en zand van de panelen

Gebruik een tuinslang, een lauwwarm sopje en een zachte spons om het resterende zand, stof en vuil van je zonnepanelen te boenen en te spoelen. Omdat het in Nederland best vaak regent, zal de onderste rand van de panelen viezer zijn dan de bovenkant. Daar hoopt het vuil zich namelijk op. Besteed tijdens het het schoonmaken dus extra aandacht aan de onderkant van het paneel.
Call Now ButtonBel nu!